De burgemeester is vertrokken, leve de burgemeester!

Een half jaar na de promotie van burgemeester G.F. Naafs uit Rhenen naar de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgt de gemeente Rhenen een nieuwe burgemeester. In een extra, openbare, raadvergadering op 9 januari 2007 heeft de gemeenteraad van Rhenen unaniem besloten de heer drs. J.H.A. Van Oostrum aan te bevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor het ambt van burgemeester in Rhenen. Dat meldde het Reformatorisch Dagblad.

Het college van Rhenen - een plaats met 18.000 inwoners - telt momenteel vier wethouders. Als de portefeuilles van de collegeleden ongewijzigd blijven, dan kan Van Oostrum een portefeuille tegemoet zien met daarin onder andere financiën. Erg handig voor een startende burgemeester. Alle wethouders zullen ongetwijfeld hun uiterste best doen om het hem zo spoedig mogelijk naar de zin te maken, want je weet maar nooit wanneer je dat extraatje nodig hebt. Bovendien is de portefeuille financiën voor Van Oostrum geen onbekende. Als wethouder in Houten had hij al eerder de zorg voor de inkomsten en de uitgaven van een gemeente.

Een ander onderdeel dat in de portefeuille van de burgemeester van Rhenen zit, is de informatisering en de automatisering binnen het gemeentebestuur. De website van de gemeente Rhenen doet voor gebruikers van Mozilla Firefox 2.1 denken aan de websites zoals we die vijftien jaar geleden nog maakten. Zij worden rechtstreeks doorgestuurd naar de versie voor visueel gehandicapten. En dat allemaal omdat de websitebouwer geen cross-brouwser functionaliteit heeft willen inbouwen. Wat dat betreft is de website van de gemeente Houten beter, al zijn daar de lettertjes weer enorm klein.

Op internet is ondertussen nog maar weinig over de aanstaande burgemeester van Rhenen te vinden. Zelfs de lezers van het [url=http://www.ad.nl/utrecht/zuid/article978726.ece ]Algemeen Dagblad[/url] hadden geen commentaar op dit nieuws. Het initiatief van De Gelderlander om een portret van Van Oostrum te maken kwam dan ook op het juiste moment en was meer dan welkom. Ook als raadscommissielid kan ik mij niets anders dan positieve ervaringen met Van Oostrum herinneren. Van Oostrum lijkt dan ook een aanwinst voor de gemeente Rhenen te zullen worden. Ik wens hem in ieder geval veel plezier en succes toe bij deze nieuwe stap in zijn politieke carrière. De burgemeester is vertrokken, leve de nieuwe burgemeester!