Waar kun je het best Nederlands recht studeren?

Elsevier heeft ook dit jaar haar traditie voortgezet en in oktober 2007 een onderzoek gepubliceerd naar de beste universiteiten van Nederland. Waar kun je het beste Nederlands recht gaan studeren?

De enquête van het weekblad Elsevier(1) werd dit jaar voor de dertiende keer gehouden. Onderzoeksbureau ResearchNed uit Nijmegen ondervroeg bijna 12.000 studenten en ruim 1.700 hoogleraren van de 81 populairste opleidingen, waarvan er 31 door de Nederlandse universiteiten worden aangeboden. De opleidingen werden door hoogleraren op vier punten beoordeeld: het bachelorprogramma, het aanbod van masteropleidingen, de kwaliteit van docenten en de wetenschappelijke publicaties.

Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht doet het (ook) dit jaar goed. Maar liefst bij 11 van de 31 opleidingen wordt de universiteit uit de Domstad door hoogleraren aangewezen als de beste van het land. Studenten wijzen de universiteit daarentegen slechts 4 keer aan als de beste van het land.

Hoogleraren Studenten
Bestuurskunde Bestuurskunde
Sociale geografie & planologie Culturele antropologie
Biomedische wetenschappen Pedagogische wetenschappen
Geneeskunde Natuur- en sterrenkunde
Geschiedenis
Nederlandse taal & cultuur
Taalwetenschap
Wijsbegeerte
Aardwetenschappen
Biologie
Wiskunde & statistiek

Weinig overeenstemming

Elsevier heeft er gelukkig voor gekozen om de beoordeling van studenten naast die van hoogleraren te plaatsen. Hierdoor wordt goed zichtbaar dat zij bijna bij iedere opleiding van mening verschillen over de vraag waar je nu het beste een studie kunt volgen. Slechts in zes gevallen zijn de beide groepen het met elkaar eens. Dat is het geval bij: bedrijfswetenschappen (Erasmus Universiteit), bestuurskunde (Universiteit Utrecht), sociologie (Radboud Universiteit Nijmegen), farmaceutische wetenschappen (Universiteit Leiden), gezondheidswetenschappen (Universiteit Maastricht) en Elektrotechniek (Technische Universiteit Delft).

Nederlands recht studeren

En waar kun je het beste Nederlands recht studeren? Volgens studenten is de Radboud Universiteit Nijmegen de beste keuze. Hoogleraren geven dit jaar de voorkeur aan de Universiteit van Tilburg.

Voetnoten

1
N.n., Utrecht beste universiteit volgens hoogleraren, Elsevier, 11 oktober 2007, http://www.elsevier.nl/nieuws/wetenschap/artikel/asp/artnr/174183/index.html (Bezocht op: 16 oktober 2007)