Merkel: Bedreiging, of een geweldige politica?

Vorige maand las ik in de Volkskrant een artikel waarin stond dat de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski het Duitsland van nu impliciet met het Duitsland van vlak voor de Tweede Wereldoorlog heeft vergeleken. De vergelijking maakte hij voor de Poolse publieke radio. Vermoedelijk uit wroeging, want Polen had kort daarvoor te horen gekregen dat de andere leden van de Europese Unie het stemgewicht van Polen in de Raad van de Europese Unie niet wilden verzwaren. Dit tot groot misnoegen van de Poolse delegatie, want als nazi-Duitsland op 1 september 1939 Polen niet was binnengedrongen, dan zou hun land nu meer inwoners hebben gehad, dan de huidige 38 miljoen. Dat de Europese Unie uiteindelijk onder andere voortkomt uit de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), en dat de EGKS een reactie was op de Tweede Wereldoorlog, en dat er dus zonder de Tweede Wereldoorlog misschien wel helemaal geen Europese Unie was geweest ... dat vergat de Poolse premier erbij te vertellen.

Maar dat wordt hem in eigen land vanzelfsprekend niet kwalijk genomen. Sterker nog, zijn boodschap lijkt aangeslagen te zijn onder de Poolse kiezers. Tenminste, als het feit dat zijn uitspraak (ondertussen stevig aangedikt) is overgenomen door collega politici daarvoor als bewijs gezien mag worden. De Poolse Europarlementariër Maciej Giertych van de nationalistische Liga van Poolse Families (LPR) vergelijkt in de Poolse krant Zycie Warszawy de Duitse Bondskanselier Angela Merkel (CDU) al expliciet met Adolf Hitler. Trekken de Duitsers zich daar iets van aan? Gelukkig niet. Halverwege de ambtstermijn van Merkel maakte het weekblad [url=http://www.stern.de/politik/deutschland/:Merkels-Zwischenbilanz-Lächeln,-K.o.-Schlag/593371.html]Stern[/url] vandaag (18 juli) de balans op. Als de Duitsers morgen hun bondskanselier rechtstreeks hadden mogen kiezen, dan zou 55 procent van de kiesgerechtigde bevolking op haar hebben gestemd. Ter vergelijking: de leider van coalitiepartner SPD, Kurt Beck, zou volgens de [url=http://www.stern.de/politik/deutschland/stern-Umfrage-SPD-Anhänger-Merkel/593290.html]enquête[/url] slechts 16% van de stemmen hebben gekregen. Zelfs de eigen SPD-aanhang verkiest in meerderheid Merkel (40%) boven Beck (30%). De kritieken zijn dan ook lovend, Merkel verstaat de kunst temperend te werken en zeer bekwaam te zwijgen, ook als ze praat. Dat is een kunst die zij de komende jaren hard nodig zal hebben, als de Poolse politici niet van koers veranderen.