Miniatur Wunderland

De zomervakantie is voor veel mensen een tijd om er op uit te trekken en nieuwe dingen te ontdekken. Dat kan dicht bij huis zijn, maar ook aan het andere eind van de wereld. Zelf ben ik de afgelopen dagen met de trein naar Hamburg geweest. Een groene stad met vriendelijke mensen en uitstekend openbaar vervoer. Dat alles kun je echter ook in steden vinden die dichter bij huis liggen. Deze Duitse Hanze-stad biedt echter iets extra’s, het grootste modelspoorbaanmuseum ter wereld: Miniatur Wunderland Hamburg.

De ontstaansgeschiedenis van het museum is een jongensdroom in de letterlijke zin van het woord. Frederik Braun herontdekte in juli 2000 tijdens een vakantie in het Zwitserse Zürich een oude kinderwens, en besloot dezelfde dag nog met zijn tweelingbroer Gerrit de grootste modelspoorbaan ter wereld te zullen bouwen. Beiden dachten met een startkrediet van 2 miljoen Duitse Mark(1) (± 1,02 miljoen Euro) uit te zullen komen, maar net als in de echte wereld bleek de realisering van het plan meer geld te kosten dan gedacht. Momenteel is er voor bijna 7,3 miljoen euro geïnvesteerd en het museum breidt nog steeds uit.

Kunt u zich geen voorstelling maken van 10 kilometer modelspoor met 1.900 wissels voor een modellandschap met een oppervlakte van 900 vierkante meter? Gaan 165.000 bomen, 4.000 auto’s, 150.000 miniatuurmensjes, 2.800 huisjes en bruggen en 700 treinen met meer dan 10.000 wagons en rijtuigen uw voorstellingsvermogen ver te boven? Dan is het goed om te weten dat het museum een nieuwe website aan het bouwen is, waarop veel foto en videomateriaal te bekijken is. Op de oude website van het museum stonden overigens ook al meer dan 2.000 foto’s. Want fotograferen en video’s maken is niet alleen toegestaan in Miniatur Wunderland, het wordt ook nadrukkelijk aangemoedigd. Zelfs aan gratis oplaadpunten voor de accu van uw camera is gedacht.

Zeven jaar geleden deden de gebroeders Braun onderzoek naar de levensvatbaarheid van hun idee. Drieduizend mensen moesten op een lijst met 45, deels fictieve - bezienswaardigheden aankruisen, wat zij in Hamburg zouden willen bezoeken. Bij mannen eindigde het museum op de derde plaats, maar bij de vrouwelijke respondenten was een modelspoorbaanmuseum wel het laatste dat zij in de metropool zouden bezoeken. Zeven jaar en 4 miljoen (juni 2007) bezoekers later is van dat onderscheid in het museum niets meer te merken. Mannen en vrouwen raken net zoveel onder de indruk van de schitterende landschappen, het oog voor detail, de honderd duizenden lampjes en de gebruikte techniek. Dat alles aangestuurd met 33 computers en gebouwd en onderhouden door 120 medewerkers, onder wie een groot aantal vrijwilligers.

Mocht u naar Hamburg willen reizen om dit alles zelf te aanschouwen, vergeet dan niet eerst op de website te kijken naar de wachtrijprognose voor de dag van uw bezoek. Heeft u geen zin om in de rij te staan, dan heb ik tot slot nog een tip: bestel uw entree-kaarten online.

Voetnoten

1
Wisselkoers: 1,95583 D-Mark = 1 euro.