Handtekeningenactie voor rechten van gehandicapten

Het Europese Gehandicaptenforum (EDF) is een handtekeningenactie begonnen om de EU aan te sporen de VN Conventie voor de rechten van mensen met een handicap snel te ondertekenen.

Ondanks bestaande wet- en regelgeving blijven gehandicapten in Europa tegen problemen aanlopen. Gebouwen, cafés, theaters en bioscopen zijn nog te vaak niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Informatie is nog te vaak niet beschikbaar voor mensen die blind of slechtziend zijn. Het EDF strijd voor een snelle bekrachtiging van de Conventie, zodat de EU en alle lidstaten direct aan de slag zullen gaan met deze Conventie. Hiervoor zijn 1 miljoen handtekeningen nodig, waarvan 33.524 uit Nederland.

Op 28 augustus 2007 werd de tijdelijke stand opgemaakt: Met uitzondering van Letland is er geen land in de Europese Unie waar in absolute aantallen zo weinig handtekeningen zijn opgehaald dan bij ons. De teller stond nog onder de 3.000. Als de relatieve cijfers worden bekeken doet Nederland het al niet veel beter. Alleen Duitsland, Groot-Brittannië en Polen scoorden nog slechter.(1) Hoe kan dat?

Een mogelijke verklaring is de manier waarop in Nederland aandacht wordt besteed aan de actie. Viziris, de belangrijkste belangenbehartigingsorganisatie voor visueel gehandicapten, stuurde op 6 september 2007 nog een jubelend persbericht de media in. Daarin stelt de organisatie - die de belangen van meer dan 600.000 mensen zegt te behartigen(2) - toch al zeker 1.000 handtekeningen verzameld te hebben: digitale handtekeningen niet meegeteld. De redactie van de grootste startpagina voor visueel gehandicapten, Anderslezen.nl, zette pas vandaag een bericht over de actie online. Nog 2 dagen te gaan. Nog meer dan 600.000 handtekeningen nodig. Op weg naar volledige integratie van mensen met een handicap binnen de samenleving. In Nederland en in de rest van Europa. Wilt u de petitie tekenen?

Teken de petitie

Voetnoten

1
One Million For Disability; Make disability discrimination history; Stand per 28 augustus 2007. http://www.1million4disability.eu/news_detail.asp?pk_id_news=16&langue;=EN (Bezocht: 13 september 2007)
2
N.n., Koepelorganisatie voor mensen met een visuele functiebeperking, Viziris, Pg. 1 http://www.sb-belang.nl/publicaties/Brochures.html#koepel (Bezocht: 13 september 2007)