Aboutaleb voorgedragen als burgemeester van Rotterdam

Op 31 oktober 2008 heeft de ministerraad van het kabinet Balkenende IV op voorstel van Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mevrouw Ter Horst, besloten de heer ing. A. Aboutaleb voor te dragen als nieuwe burgemeester van Rotterdam. De huidige staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal in de op één na grootste stad van Nederland (596.597 inwoners) de heer mr. I.W. Opstelten opvolgen die recentelijk tot voorzitter van de VVD is gekozen.

Uit de bibliografie die Elsevier over de heer Aboutaleb online heeft geplaatst, kan worden opgemaakt dat de nieuwe burgemeester van Rotterdam in velerlei opzicht ervaring heeft met de media. Na zijn opleidingen LTS-elektrotechniek en MTS voor luchtvaart en elektrotechniek heeft hij op de HTS-elektrotechniek de afstudeerrichting Telecommunicatie gekozen. In het begin van zijn carrière heeft de nu 47-jarige Nederlandse Marokkaan - Aboutaleb is in het bezit van een dubbel paspoort - als verslaggever gewerkt voor o.a. NOS radio en RTL nieuws. De heer Aboutaleb heeft echter ook ervaring als persvoorlichter van de staatssecretarissen Simons (Volksgezondheid)  en D’Ancona (Welzijn, Jeugdbeleid, Minderheden, Asielzoekers en Sport) tijdens het kabinet Lubbers III. In bestuurlijk opzicht verdient zijn optreden als wethouder in Amsterdam (portefeuille Onderwijs, Jeugd, Werk, Inkomen en Grotestedenbeleid) vermelding; een portefeuille die hij van januari 2004 tot 21 februari 2007 onder zich had.

De heer Aboutaleb is lid van de Partij van de Arbeid en wordt burgemeester van Rotterdam in een tijd dat 45,69% van de inwoners van de maasstad van niet autochtone afkomst is.(1) Daarmee is hij ook tevens de eerste burgemeester in Nederland van niet autochtone afkomst.

Voetnoten

1
Factsheet Rotterdam Algemeen, 20 maart 2007.