Koninginnedag

Vandaag is het Koninginnedag. Niet dat Hare Majesteit vandaag echt jarig is - zij is geboren op 31 januari 1938 -, maar zij viert haar verjaardag op de dag dat wijlen haar moeder Juliana (30 april 1909 - 20 maart 2004) jarig was. Dat heeft een praktische reden. Koninginnedag wordt traditioneel gevierd met veel buitenactiviteiten en de kans op mooi weer is in april groter dan in januari.

Anders dan op de internetpagina’s van de gemeenten Utrecht en Nieuwegein, wordt op de webstek van de gemeente Houten helemaal geen melding gemaakt van de activiteiten die vandaag worden georganiseerd. Alleen de tijdelijke afsluiting van een deel van de Rondweg, ten behoeve van het vuurwerk dat vanavond door de stichting Oranjecomité Houten - op de gemeentelijke pagina’s per abuis aangeduid als stichting Oranjevereniging Houten - ontstoken zal worden, is op de voorpagina terug te vinden. Belangstellenden zullen dus de website van dit comité moeten opzoeken om te weten wat er in het dorp wordt georganiseerd.

Zelf ben ik vanochtend even over de kindervrijmarkt gelopen. Ondanks de bewolking was het er behoorlijk druk. Als kind heb ik ook een aantal jaren op de vrijmarkt gestaan. In het begin alleen om spullen te verkopen die wij thuis niet meer gebruikten, maar later ook om muziek te maken. U begrijpt dat ik bij iedere muzikant die ik vandaag ben tegengekomen even stil ben blijven staan om te luisteren en wat geld te geven.

Het is vandaag ook precies negen jaar geleden dat Hare Majesteit de koningin Koninginnedag meevierde in Houten. Dit jaar bezoekt zij de Friese plaatsen Makkum en Franeker. Daarin kan ik haar geen ongelijk geven. Friesland is een erg mooie provincie. Bovendien weten we niet hoe lang Koninginnedag daar nog gevierd zal kunnen worden. Want als de politieke beweging deFriezen haar zin krijgt, zal Friesland een zelfstandig onderdeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden worden. En de Koningin is toch ook nooit naar de Nederlandse Antillen gevlogen om haar verjaardag dáár te vieren? Althans, niet dat ik weet.

Volgend jaar zal de Koningin haar verjaardag weer in een andere provincie vieren. Dit tot grote opluchting van Thiadrik Twerda. Meneer Twerda is wethouder van financiën van het Friese Franekeradeel, waar Franeker onder valt, en beklaagde zich gisteren in het Algemeen Dagblad dat het bezoek van de vorstin de gemeente drie ton kost. Op een begroting van dertig miljoen is dat een aanzienlijk percentage.  Ter vergelijking: het door Feyenoord winnen van de KNVB-beker heeft de gemeente Rotterdam naar schatting vijf ton gekost. Wat de gemeente Eindhoven heeft moeten neertellen voor de inhuldiging van PSV is onbekend. Maar gaat het daar om? Of iets zijn geld waard is hangt af van de waarde die iemand eraan toekent. Ik heb weinig met voetbal en dus vind ik de bedragen die met de inhuldiging gepaard gaan al snel erg hoog. Maar als zoveel duizenden mensen zich vol van vreugde op de Coolsingel verzamelen om een voetbalteam toe te juichen, dan is dat toch ook mooi. Feestjes, of het nu de inhuldiging van een grote voetbalclub of de verjaardag van de koningin is, kosten geld. Sommige feestjes kosten misschien te veel geld. Maar het was beter geweest om het debat daarover te voeren als het feest voorbij is en niet vlak voordat de eerste gasten arriveren.