Drie landelijke partijen gaan lokaal

Op 3 maart 2010 vond in veel Nederlandse gemeenten de verkiezing van de leden van de gemeenteraad plaats. Drie politieke partijen die op dat moment al wel één of meer zetels in de Tweede Kamer der Staten-Generaal hadden, hebben sindsdien ook volksvertegenwoordigers in de gemeentelijke politiek.

Partij voor de Dieren

De politieke partij die in de media de minste aandacht heeft gekregen voor haar entree in de gemeentelijke politiek is de Partij voor de Dieren. In zes gemeenten – Amsterdam, Den Haag, Groningen, Apeldoorn, Leiden en Buren – nam de partij deel aan de verkiezing van de leden van de gemeenteraad en in al deze plaatsen won de partij een raadszetel.(1)

Trots op Nederland

In 2007 zette Rita Verdonk haar eigen politieke beweging op: Trots op Nederland. De beweging deed in november 2009 met succes mee bij de verkiezing van de leden van de gemeenteraad in het Zuid-Hollandse Zuidplas. De partij wist daar 2 zetels te halen. Deze vervroegde verkiezing was nodig na een gemeentelijke herindeling. Bij de verkiezing van de leden van de gemeenteraad in 2010 deed de beweging voor het eerst in 41 Nederlandse gemeenten mee.(2) Welke gemeenten dit zijn geweest en hoeveel zetels de partij op 3 maart 2010 precies heeft gewonnen is niet gemakkelijk terug te vinden. De onderstaande cijfers zijn dan ook vooral ter illustratie bedoeld en geven geen compleet overzicht.

Gemeente Aantal zetels
’s-Hertogenbosch2 zetels
Almelo1 zetel
Alphen aan den Rijn1 zetel
Amsterdam1 zetel
Brunssum1 zetel
Den Haag0 zetels
Den Helder5 zetels
Tilburg3 zetels
Heerlen1 zetel
Helmond2 zetels
Landgraaf1 zetel
Maastricht2 zetels
Nieuwegein 1 zetel
Nuth1 zetel
Schiedam2 zetels
Utrecht1 zetel
Vlaardingen 2 zetels
Zoetermeer1 zetel

Partij voor de Vrijheid

De politieke partij van Geert Wilders, de Partij voor de Vrijheid (PVV), deed in 2010 in twee gemeenten mee aan de verkiezing van de leden van de gemeenteraad. Het was de eerste keer dat de partij aan decentrale verkiezingen in Nederland deelnam. In ‘s-Gravenhage haalde de partij 8 van de 45 zetels en werd daarmee de op één na grootste partij in de gemeenteraad van de hofstad. Alleen de PvdA wist meer zetels te winnen: 10 zetels. Geert Wilders, die als lijstduwer op de twintigste plaats op de kieslijst stond, kreeg 13.636 voorkeurstemmen(3) en besloot daarna om, naast zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer, ook gemeenteraadslid in Den Haag te worden. In Almere werd de Partij voor de Vrijheid met 9 van de 39 zetels de grootste partij in de gemeenteraad.

Voetnoten

1
Wendy Kind, Zes zetels voor Partij voor de Dieren, ANP, 5 maart 2010.
2
N.n., zonder titel, NRC-Handelsblad 4 maart 2010, p. 2.
3
In totaal hebben 33.079 kiezers op 3 maart 2010 in Den Haag op de Partij voor de Vrijheid gestemd.